Op de foto in het logo het eerste nestje van mijn cattery. V.l.n.r.: Fay, Bonny en Mr. Ed van Syltin's Huis.


Home

Polycystic Kidney Disease (P.K.D.)

P.K.D. wordt in Nederland ook wel Polycysteuze Nefropathie (P.C.N.) genoemd. Het is een erfelijke nierziekte, waarbij cysten in de nier(en) voorkomen.
Een cyste is een blaas of holte met vloeibare inhoud. De cysten zijn al bij de geboorte aanwezig.

Door nog onbekende oorzaak kunnen deze cysten op een bepaald moment leiden tot chronisch nierfalen waar de kat uiteindelijk aan overlijdt. Het valt niet te voorspellen of, en wanneer de cysten voor nierinsufficiëntie (insuffiëntie = het tekortschieten in functie) zullen zorgen. Een kat met cysten in de nier kan al als jong kitten overlijden aan nierfalen.
Het dier kan ook op respectabele leeftijd van ouderdom sterven, zonder dat de cysten geleid hebben tot nierproblemen.

* Uit: Kattenwereld Nr. 5 Oktober 2002 

Er zijn een aantal (katten) rassen waarbij deze afwijking voorkomt. Helaas vallen de Perzen en Exotics hier ook onder. Deze afwijking in het ras valt te bestrijden, zoniet uit te bannen, door met uitsluitend P.K.D.-vrije dieren te fokken.

P.K.D. wordt het makkelijkst vastgesteld door echografisch nieronderzoek  waarmee de ziekte vanaf tien maanden opgespoord kan worden als er cystes in de nieren aangetroffen worden.  Het is erg belangrijk dat de scan uitgevoerd wordt  met goede apparatuur en de resultaten geïnterpreteerd door radiologisch  getrainde dierenartsen. Als dit het geval is, is de diagnose voor 98%  zeker. Na het uitvoeren en interpreteren door de radiologisch getrainde dierenarts ontvangt de eigenaar van de betreffende kat het testverslag met daarop de testgegevens, de gegevens van de kat en eigenaar.  Deze test hoeft maar eenmaal per kat te worden uitgevoerd.

Een DNA-test voor PKD1 bij Perzische katten

Er is sinds kort een genmarker beschikbaar om bij Perzische katten de erfelijke aanleg voor PKD vast te stellen. Dat betekent dat we op voorhand, vóórdat de dieren worden ingezet voor de fokkerij, kunnen vaststellen welke katten op latere leeftijd in de problemen komen ten gevolge van PKD. Met de beschikbaarheid van de genmarker hebben we de mogelijkheid binnen handbereik om voorgoed van het probleem Polycystic Kidney Disease af te komen. Het onderzoek met behulp van de genmarker kan de volgende uitkomsten opleveren:

- De kat is vrij (en beschikt over twee volwaardige allelen, PKD1/PKD1). De groep vrije dieren zal geen PKD krijgen en, wat nog belangrijker is, ze zal de afwijking ook niet aan volgende generaties doorgeven.

- De kat is lijder (en beschikt dus over tenminste één defect allel, PKD1/....). De groep lijders krijgt later gedurende het leven PKD en zal de afwijking ook aan een deel van de nakomelingen doorgeven.
* Uit Kattenwereld Mei 2005

Voor meer informatie over de DNA test en het aanbevolen fokkerijbeleid surft u naar: www.gencouns.nl/pkd1.html.

Mijn Cattery fokt uitsluitend met P.K.D.-vrije dieren.

Introductie van mijn Cattery
Hier kunt u zien of er kittens beschikbaar zijn of worden
Onder deze knop de stammoeder van de cattery
Zie hier de poezen van mijn cattery
Zie hier de katers van mijn cattery
Wetenswaardigheden over de Pers
Wetenswaardigheden over de Exotic Shorthair
Alles over Polycystic Kidney Disease of nierfalen
Lees hier de laatste nieuwtjes van de cattery
Meld u hier aan voor de nieuwsbrief
Leuke, interessante  en informatieve links